HTML

I n d e p V i s u a l

Mi is az IndepVisual? Elsősorban néhány fiatal fotós, filmes és grafikus ad-hoc jellegű tömörülése, hogy az egyetem utáni életben, friss tudásukat közösen kamatoztatva szabadidejüket a független filmezésnek, fotográfiának és egyéb vizuális kreatívkodásnak szenteljék. Ez a blog az elsődleges publikálási felületünk, de ezek mellett szeretnénk olyan tartalmakat is megjelentetni, melyeket valamilyen oknál fogva megosztásra érdemesnek tartunk.

Szocializálódunk



Filmezünk

2012.03.06. 12:02 Peter-N

Flickr STOP a Pinteresten

Címkék: flickr kód oldal stop pipa közösségi megosztás acta pinterest sopa

A Flickr is felhasználja a Pinterest által kiadott kódot, mely az engedély nélküli tartalommegosztást blokkolja.

Nálunk még kevésbé ismert vagy népszerű, de az USA-ban legalább olyan dinamikusan fejlődő közösségi portál a Pinterest, mint néhány éve a Facebook volt. Ez nem a klasszikus social network kategóriában versenyez, az egész mögött megbújó koncepció a tartalommegosztásról szól, de nem úgy, mint egy Facebook vagy Twitter esetében. Itt egy virtuális rajztáblára, falra kell feltűznöd a neked tetsző és megosztásra érdemesnek talált tartalmakat (jellemzően fényképes formában). Ahol pedig a rendszer másról sem szól, mint a megosztásról, ott előbb vagy utóbb felüti a fejét az engedély nélküli továbbítás is.

A Pinterest erre lépett, kiadott egy kódot, melyet a weboldalad kódsorai közé építve megakadályozhatod, hogy a tartalmaid a Pinterest valamelyik felhasználója által az engedélyed nélkül kerüljenek megosztásra. Ehhez csatlakozott a Flickr is, de szerencsére csak opcionális lehetőségként. Akik eddig is tiltották a tartalmaik megosztását illetve privát módon töltöttek fel azok számára már éles a rendszer. A változás nem érinti azokat akik publikusan és megosztható formában töltötték fel fotóikat.

Persze ettől függetlenül a szerzők számára a Pinteresthez hasonló megosztási felületek lehetnek végtelenül hasznosak is. Hiszen aki az interneten osztja meg alkotásait az vélhetően azzal a céllal teszi, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson, így a kontrollált terjesztés a webkettő közegében sokkal inkább üdvözölendő, mint üldözendő. Viszont ha valaki nem akar vagy nem tud élni a lehetőséggel annak az ehhez hasonló technikai megoldások nyújthatnak segítséget, mert a SOPA, PIPA, ACTA aligha akarja a szerzőket védeni, helyette a hatalmas erőforrásokkal rendelkező nagy kiadókat veszi védelem alá és teszi ezt úgy, hogy aránytalanul megnő a civilek magánéletébe való hatósági beavatkozás mértéke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indepvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr354292474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása