HTML

I n d e p V i s u a l

Mi is az IndepVisual? Elsősorban néhány fiatal fotós, filmes és grafikus ad-hoc jellegű tömörülése, hogy az egyetem utáni életben, friss tudásukat közösen kamatoztatva szabadidejüket a független filmezésnek, fotográfiának és egyéb vizuális kreatívkodásnak szenteljék. Ez a blog az elsődleges publikálási felületünk, de ezek mellett szeretnénk olyan tartalmakat is megjelentetni, melyeket valamilyen oknál fogva megosztásra érdemesnek tartunk.

Szocializálódunk



Filmezünk

2011.10.12. 17:44 Peter-N

A TEK elbánik a zombikkal! Vagy nem?

Címkék: war fegyver központ world z tek zombi brad pitt lefoglalás terrorelhárítási

A Terrorelhárítási Központ a napokban lefoglalt 85 darab fegyvert, melyeket Brad Pitt filmjében használtak volna színházi kellékként. A TEK túlbuzgó volt vagy jogos a lefoglalás?

Nem akarok belemenni a film részleteibe, ez a poszt most nem arról szól. A lényeg, hogy zombik ezreit fogják golyó általi halálra ítélni, ehhez pedig egy komplett arzenál szovjet karabélyra és mesterlövész puskára lesz szükség. A forgatásra behozott fegyverekről kiderült, hogy visszaalakítás után alkalmasak lövedék kilövésére (azaz éles tűzfegyverré varázsolhatók). Gajdos Bélát kérték fel, hogy legyen a produkció fegyverszakértője (ez külföldön teljesen megszokott, ott nem a Google ad tanácsokat a használatot illetően). A szakértő szerint a fegyverek behozatalára volt hatósági engedélyük, de a Terrorelhárítás emberei azért foglalták le a rakományt, mert könnyedén visszaalakíthatók voltak így pedig megsérti a magyar jog azon pontját, mely szerint a hatástalanított fegyvernek véglegesen el kell veszítenie képességét a lövedék kilövésére.

Mivel magam is érintett vagyok légfegyver és gáz-riasztó pisztoly tartásában, ezért ismerem az ide vonatkozó törvényeket. Idézem mit mond a 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről (beleértve a 2009. évi CXLIX. törvény által előírt és a 2010 Jan. 1-től hatályos módosításokat). Ez természetesen definiálja a lőfegyverek típusait.

"2.§/11. Hatástalanított lőfegyver: lőszer, illetve lövedék kilövésére véglegesen alkalmatlanná tett lőfegyver;"

Ez így ebben a formában világosan leírja, hogy a magyar törvények szerint a szűkítő (melyet a szóban forgó kellékeknél használtak) nem elegendő ahhoz, hogy hatástalanított fegyvereknek minősüljenek. Egyébként Gajdos Béla nyilatkozata alapján a törvény szerint csak az a lényeg, hogy ne lehessen a fegyverekkel lövedéket kilőni. Most cáfolhatnám a kijelentését, de nem teszem, inkább csak kiegészítem, mert egy kulcsfontosságú kifejezés lemaradt.

A második paragrafusban tovább haladva ráakadunk egy "színházi fegyver" kategóriára. Nézzük meg ez miként rendelkezik:

"2.§/35. Színházi fegyver: lövedék kilövésére alkalmatlan, csak riasztótöltény (vaktöltény) működtetésére alkalmas eszköz."

Ehhez még kapcsolódik a riasztó (vaktöltény) fogalma:

"2.§/34. Riasztó- és vaktöltény: lövedékkel nem rendelkező hang-, fény- és füsthatás kiváltására szolgáló töltény;"

Ez már nem írja elő, hogy a fegyvernek mindenképpen véglegesen hatástalanítva kell lennie. Így a behozott fegyverek az amúgy eltávolítható szűkítővel megfelelnek a színházi fegyverekkel szemben támasztott előírásoknak, ugyanis lövedék kilövésére alkalmatlanok, üzemeltetni csak vaktölténnyel lehetséges. Az igazán fontos kérdés viszont az, hogy a behozatalra és a használatra kiadott hatósági engedélyen mi szerepel? Hatástalanított vagy színpadi fegyverként jöttek be az országba? Én élnék a gyanúval, hogy "félrepapírozás" áll a háttérben ami roppant kínos és fatális hiba. Viszont ha a Terrorelhárítási Központ lefoglalt 85 darab színházi fegyvert, melyek amúgy eleget tesznek a magyar törvényeknek, akkor csak egy őszinte gratulációt küldenék nekik innen a fotelból!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indepvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr593297882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása