HTML

I n d e p V i s u a l

Mi is az IndepVisual? Elsősorban néhány fiatal fotós, filmes és grafikus ad-hoc jellegű tömörülése, hogy az egyetem utáni életben, friss tudásukat közösen kamatoztatva szabadidejüket a független filmezésnek, fotográfiának és egyéb vizuális kreatívkodásnak szenteljék. Ez a blog az elsődleges publikálási felületünk, de ezek mellett szeretnénk olyan tartalmakat is megjelentetni, melyeket valamilyen oknál fogva megosztásra érdemesnek tartunk.

Szocializálódunk



Filmezünk

2011.10.20. 09:38 Peter-N

Canon EOS-1D X áttekintés

Címkék: fotó fényképezőgép sport canon x technika eos műterem fotótechnika tükörreflexes dslr 1d akciófotó eos 1dx

A Canontól kissé idegen névadás mellett került le a lepel az új, felső kategóriás dSLR gépvázáról.


Ugyan blogunk elsődlegesen nem a technikai újdonságokkal foglalkozik, de ha említésre méltó innovációhoz érkezik a fotó technika akkor érdemes róla szót ejteni. De miért is fura a Canon EOS-1D X névadása? Részben az ikszelgetés eddig inkább a legnagyobb konkurencia szokása volt (lásd: Nikon D3x), másrészt pedig az új betűjel jelzi, hogy valami újat igyekszik megteremteni a Canon.

 

Eddig a felső kategóriában alapvetően az EOS-1D (és Mark II, III, IV jelű variánsai), valamint az 1Ds széria dominált. Előbbi főként az akciófotósok számára volt komoly fegyvertény, jellemzően ez a sorozat kapta meg az extrém gyors fotósorozat és AF funkciókat. Az 1Ds pedig egy komoly műtermi eszköz, ennek megfelelő szolgáltatásokkal és kategórián belül hatalmas felbontással, érzékeltetve, hogy ennél magasabb lépcsőfokon már csak a középformátum található.

Érdekességek

Az új 1Dx széria (?) viszont igyekszik az akciófotózást és a műtermi használatot ötvözni. A marketing gépezet gőzerővel dübörög és bizony a legfőbb tulajdonság amit kiemelnek az a 14 kép/másodperces sorozatfelvétel, melyet teljes felbontáson képes elérni. A sportfotósok kezdhetnek a szerkesztőségben célzásokat tenni egy esetleges váltásra még az olimpia előtt. Mivel ilyen gyors sorozatfelvétel éhes napközis módjára tud falatozni, ezért jó hír, hogy a zárszerkezet várható élettartama 400 000 expóra van megadva.

 

A műtermi fotósokat pedig olyan szolgáltatásokkal igyekeznek kényeztetni, mint a roppant sokat mondó névvel rendelkező WFT-E6 Wi-Fi jeladó amivel FTP szerverre küldhetjük fel az elkészült fotókat, szinkronban a memóriakártyára írással. Azt nem értjük, hogy miért nem sikerült ezt a gépvázba préselni, hiszen $600-os árával kissé pofátlan megoldásnak tűnik, igaz a gépváz teljes $6800-os árhoz képes elsikkad a kiegészítők sokaságában. Mindenesetre a csatlakozók között megtalálható egy Ethernet port ha esetleg műtermünkben megszokott jelenség a kábel rengeteg. Egy látványos és szintén ebben a környezetben jól hasznosuló szolgáltatást is kapott az EOS-1D X, ez pedig a DLNA kompatibilitás, így egy arra alkalmas megjelenítőn rögtön megtekinthetők vagy prezentálhatók a fotók, akár már az elkészítésük pillanatában.

Videózzunk

Persze ez egy kívül-belül igazi fényképezőgép, de nem mehetünk el a videós képességek mellett. Manapság a DSLR filmezés megkerülhetetlen az amatőr vagy akár a kis és közepes produkciókban. Ugyan első blikkre nem történt szemmel látható előrelépés a jelenleg legnépszerűbb EOS-5D Mark II modellhez képest, de a felszín alatt történtek változások. A Canon letette a kiscserkész esküt, hogy operatőrök visszajelzései alapján fejlesztették tovább a filmes szekciót. Választhatunk kétféle tömörítési mód közül (intraframe ALL-i és interframe IPB), valamint a timecode beállításoknál is megjelent a Free Run és a Rec Run opció. Továbbá a felvételi módokat megtaláljátok a lenti felsorolásban.

 

A felvételeket a dupla CompactFlash CF kártyafoglalatban helyet foglaló adathordozókon tárolhatjuk. A felvételek hossza maximum 29 perc és 59 másodperc lehet, illetve a mérete nem haladhatja meg a 4GB-ot. De a felvétel akkor sem áll le, ha elérjük a limitet, mert automatikusan egy másik fájlba kezd rögzíteni egyetlen képkocka kiesése nélkül.

Főbb tulajdonságok pontokba szedve

  • 400 000 expozícióra tervezett zárszerkezet

  • Időjárásálló fémváz

  • 18 megapixeles Full Frame CMOS szenzor

  • 14 bites A/D konverter, 16-csatornás kiolvasás

  • Dupla DIGIC 5+ processzor

  • ISO100-51200 érzékenység (kiterjesztve: ISO50-204800)

  • 3,2" méretű csillogásmentes ClearView LCD kijelző

  • Sorozatfelvétel: 12 kép/mp (RAW) vagy 14 kép/mp (JPEG) teljes felbontásban

  • Full HD 1080p videó (24, 25,30 fps), 720p HD (50 és 60 fps)

  • 61-mezős AF rendszer (46 keresztszenzorral, ebből 5 db különösen nagy érzékenységű)

  • Új fénymérési rendszer

  • Dupla CF foglalat

Véleményünk

Szerencsére a Canon felső kategóriás modell palettája nem frissül olyan gyorsan, mint a belépő vagy középszint. Ezek a gépvázak olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, melyek az alsóbb szinteken még évekig nem lesznek elérhetők. A Canon célja az volt, hogy hidat képezzen a korábbi 1D széria akciógépei és az 1Ds vonal műtermi mivolta között, ennek a célkitűzésnek pedig többnyire eleget is tesz, már ami a funkciókat illeti. Kérdés, hogy ez a két kategória egybeolvadását jelenti vagy valamelyik megmarad továbbra is? Szerintünk értelmes lépés az volna ha legalább a "Ds" csapásirány megmaradna, hiszen az 1Dx felbontása visszalépést jelent a 20 megapixel feletti világhoz képest. Ezek viszont csak találgatások. Továbbá a konklúzió részeként meg kell jegyeznünk, hogy mi az ami kifejezetten hiányzik: Időszerű lenne tovább lépni a videó felvételi módok terén. Nagyon becsületes, hogy nyitnak a haladó felhasználók felé, hogy a felszín alatt is finomhangolhassák a felvételt, de egy Full HD 1080p mellett elérhető 50 és 60 fps rögzítés mindenképpen hiányzik! Világos, hogy ennek hatalmas a sávszélesség igénye, de az sem feltétlenül megoldás, hogy ezen módok esetén a felbontásból kell alább adni.

Az első komolyabb teszteket, tesztképeket és tesztvideókat szeretettel várjuk, bár a kereskedelmi forgalomban még 2012 áprilisáig nem fogunk vele találkozni. Azt azonban nem bánjuk majd ha a hivatalos képviselet megdob minket egy tesztpéldánnyal! ☺

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indepvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr183315636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lytro Camera 2011.10.21. 14:58:50

Még mindig sokan azon igyekeznek, hogy rájöjjenek, melyik a jobb fényképezőgép gyártó addig máshol (ha ez igaz) teljesen megváltoztatják ezt az egész fény leképezésről szóló valamit: Érdemes megnézni  http://www.lytro.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2011.10.21. 11:24:06

600 dolláros wifi jeladó? Az kemény... jó nagy lehúzás. Kicsit a Canon is az Apple nyomdokaiba akar lépni, bár akkora újításokat nem hoz szerintem, mint az Apple, így sokkal nagyobb a túlértékelés. Hiába mondja mindenki, hogy a Canon a legjobb (még az is, aki nem ért hozzá), láttam teszteket, ahol a Nikon jobban teljesített. www.youtube.com/watch?v=vkg7pAxi4gE

ave 2011.10.21. 12:15:49

Nem semmi specifikaciok.
En mondjuk nem vagyok fotos, nem ertek a komoly gepekhez, de mi a fraszkarika ertelme van meg manapsag a tukrot csapkodni? alul is, felul is szenzor van, nem?

rockjano 2011.10.21. 12:20:20

@ave: Nem fent nem szenzor van hanem prizma és utánn a szemed. A valóságotr látod nem egy jobb-vagy rosszabb de lassú szenzort.

Ez a hatalmas küldönbség.. az egyik... Ez profi gép olyan az ára is és annyit is tud

rockjano 2011.10.21. 12:21:09

A Nikon profi gépét érdemes még megvárni ez úgyis csak április körül jön (nem véletlen hogy ilyen hamar bejelentették.

MoxNox 2011.10.21. 12:49:24

ISO 204800? Azt a k... :D

Peter-N · http://indepvisual.blog.hu 2011.10.21. 14:11:30

@MoxNox: Ezt csak kiterjesztve tudja, de már az ISO 51200 sem gyenge, bár ekkor már túl magas a zajszint. Viszont a pláne az egészben, hogy ISO 6400 körüli értékig komolyabb zajosodást sem lehet tapasztalni az egy-kettővel korábbi gépvázakon, melyek már ilyen extrém értékeket tudnak, szóval vélhetően itt sem lesz ezzel gond.

MoxNox 2011.10.21. 14:15:36

Ja ja, ismerem az előzményeket, és hogy ez kiterjesztés (nem mintha az sokat jelentene), de akkor is nagyon ütős :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.10.21. 14:32:15

"...az 1Dx felbontása visszalépést jelent a 20 megapixel feletti világhoz képest. " Persze, hiszen kisebb felbontással több képet tud feldolgozni a 2 chip, kell ez a 12/14 kép/s gyorsasághoz. Tehát a felbontás az egyik dolog, amit fel kellet adni a két, külön feladatokra szánt sorozat egyesítésekor.
(Az már más kérdés, hogy kinek kell egyáltalán huszon-megapixeles felbontás? Mert akinek _tényleg_ kell, az vesz inkább egy középkategóriás gépet.)

@ave: Nézz bele egy tükörreflexes és egy pl bridge gép keresőjébe, meg fogod érteni! ;)

@MoxNox: Ja, ma már technikailag meg tudják csinálni (mint több más hasonló dolgot), úgyhogy van mivel villogni a marketingeseknek. Más haszna nem nagyon van: sötétben ugye minek fotózni, majdnem csak az eseményfotósok tudják kihasználni. Persze, jó erős zajszűrés után, már ha marad valami a képből. ;)

Zarathu 2012.03.03. 05:14:34

Heh, :)

Nem újdonság ez az "X" a Canon-tól!

Nekem van egy filmes Rebel X-em még '96-ból.
(EOS 300 Rebel X)

;)
süti beállítások módosítása