HTML

I n d e p V i s u a l

Mi is az IndepVisual? Elsősorban néhány fiatal fotós, filmes és grafikus ad-hoc jellegű tömörülése, hogy az egyetem utáni életben, friss tudásukat közösen kamatoztatva szabadidejüket a független filmezésnek, fotográfiának és egyéb vizuális kreatívkodásnak szenteljék. Ez a blog az elsődleges publikálási felületünk, de ezek mellett szeretnénk olyan tartalmakat is megjelentetni, melyeket valamilyen oknál fogva megosztásra érdemesnek tartunk.

Szocializálódunk



Filmezünk

2012.02.08. 16:32 Peter-N

Joy Ride - Ami a D800-on kifér

Címkék: film fényképezőgép videó sample váz minta nikon vimeo dslr d800

Tudom máskor szoktam írni a Nikon D800-hoz hasonló kaliberű bejelentésekről, de ettől most eltekintek, lévén ettől hangos a szaksajtó. Viszont ami talán kicsit érdekesebb, hogy meg sem jelent, de már itt van az egyik első film, melyet ezzel a gépvázzal forgattak.


Itt az indepblogon teljesen megszokott, hogy DSLR-el készített rövidfilmeket tárunk elétek. Ezek rendszerint azzal érdemlik ki a mi kitüntető figyelmünket, hogy szimplán csak baromi jók. A most soron következő alkotással szemben talán kicsit tapló dolog azt mondani, hogy semmi kiemelkedő nincs benne, de azért érződik benne némi "sample cuts" jelleg. Persze pont ez a lényeg, hiszen a Nikon odaadott egy még gyártás előtt álló professzionális gépvázat a készítőknek, hogy csináljanak vele valami látványosat amit fel lehet használni vírus anyagnak a szokásos steril sample anyagok helyett. Nincs ebben semmi meglepő, ez a Canon EOS 5D MkII óta bevett szokás az összes gyártónál.

A filmen szándékosan nincsenek túlhúzott színek, effektek, utólagos filterek, twixtor és hasonló dolgok így a videófeltöltő korlátjaival együtt, de megtekinthető mire lesz képes a D800 videó funkciója. Az szerintem rögtön átjön, hogy a Nikon a lehető legkomolyabban mondta azt, hogy roppant alacsony zajszint mellett dolgozhatunk majd vele. A felvételek többsége sötétben, éjszaka készült és bizony nyoma sincs a zavaró képzajnak. A zselé-effektust persze még mindig nem sikerült kiküszöbölni, de ez már talán közelít a jobb RED és más digitális mozikamerák szintjéhez. A CMOS szenzor egyre jobban fejlődik ezen a téren és a D800 a sok egyéb szolgáltatásával együtt igen komoly alternatíva lesz a jelenleg legnépszerűbb videós DSLR az 5D MkII ellenében. Minden elismerésem a Nikoné! Ugyan lassan ismerte fel a DSLR filmezésben rejlő potenciált, de az elmúlt 1 évben rettenetesen rákapcsolt és a D800 (illetve a hasonló kvalitásokkal bíró, bár néhány téren lemaradó D4) lehetnek az első igazán sikeres VDSLR-ek.

Aki esetleg lemaradt volna a Nikon D800 bejelentésről az itt elolvashatja a hivatalos anyagot: europe-nikon.com/d800

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indepvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr414079151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter-N · http://indepvisual.blog.hu 2012.03.04. 22:39:02

@foxpic: Az igazság az, hogy nem vagyunk tech blog. Ha van is szó gépekről akkor többnyire csak némi személyes benyomás kerül digitális papírra. (Az EOS 5D MkIII-ról alkotott előzetes véleményem mint láttad rohadt népszerű lett... :D).

Egyébként meg minden tekintetben inkább a D800-at választanám, mint az 5D MkIII-at.
süti beállítások módosítása